ASP.Net MVC Interview Questions Objective: Part 2

This article is the second part of the article ASP.NET MVC Interview Questions Objective: Part 1.

Objective Interview Questions on ASP.NET MVC

Question 21: Which page is used to serve the common layout page for a group of views?

Answer: _ViewStart.cshml

Question 22: How can be render layout in ASP.NET MVC?

Answer:

  • The _ViewStart.cshtml file in the Views folder provides the default Layout page.
  • We can also place the _ViewStart.cshtml file in the SubFolders of Views for providing a default layout to a specific directory.
  • Defining the Layout in a view on the top. @{ Layout =”~/Views/Shared/_SchoolLayout.cshtml”;}
  • Layout from ActionResult

Question 23: In which version of MVC was the App_Start folder introduced?

Answer:
MVC 4

Question 24: What is the name of the configuration files that the App_Start folder contains?

Answer:

  • BundleConfig.cs
  • FilterConfig.cs
  • RouteConfig.cs
  • WebApiConfig.cs

Question 25: Which does not require type casting among ViewData, ViewBag, TempData and Session?

Answer:
ViewBag

Question 26: What is the life of ViewData, ViewBag, TempData and Session in increasing order.

Answer:

  • TempData: only until the target view is fully loaded.
  • ViewData: during the current request.
  • ViewBag: during the current request.
  • Session: for all requests.

Question 27: From which class does ViewData, ViewBag, TempData and Session derive from?

Answer:

  • TempData: TempDataDictionary class
  • ViewData: ViewDataDictionary class
  • ViewBag: takes advantage of the new dynamic features in C# 4.0
  • Session: HttpSessionState class

Question 28: Which class is the base class of all action results?

Answer:
ActionResult class

Question 29: Why do we need server-side validation when we have client-side validation?

Answer:
The user can disable a script in his browser and bypass client-side validation. So, we need server-side validation to protect from such unvalidated data.

Question 30: Which property is used to determine an error in Model State?

Answer:
ModelState.IsValid property

If there is any error then ModelState.IsValid returns false. If there is no error it will return true.

Question 31: What is latency?

Answer:
The amount of time it takes for the host server to receive, process, and deliver on a request for a page resource (images, CSS files, and so on).

Question 32: Why do we use CDN?

Answer:

  • It solves latency problems.
  • A CDN caches static resources in distributed servers across a region or worldwide.
  • Thereby bringing resources closer to users and reducing round trip time.

Question 33: In which version of ASP.NET MVC was bundling and minification techniques introduced?

Answer:
ASP.NET MVC4 and .NET Framework 4.5

Question 34: What is bundling and minification in ASP.NET MVC?

Answer:


Bundling: It bundles multiple files into a single file. You can create CSS, JavaScript and other bundles. Fewer files mean fewer HTTP requests that can improve first page load performance.
Minification: Minification does a variety of code optimizations for scripts or CSS, such as removing unnecessary white space and comments and shortening variable names to one character.

Question 34: Which filter is executed when there is an unhandled exception thrown during the execution of the ASP.NET pipeline?


Answer:
Exception filters

Question 35: What is the order of execution of filters?

Answer:

  • Authentication filters
  • Authorization filters
  • Action filters
  • Result filters

Question 36: Various ways of implementing Dependency Injection.

Answer:

  • Constructor Injection
  • Property Injection
  • Method Injection
Question 37: Advantage of Dependency Injection.

Answer:
  • Improves Application Testing
  • Improves Code Maintainability
  • Reduces Class Coupling
  • Increases code reusing

Question 38: What is Test Driven Development?

Answer:
TDD is a methodology in which we write tests first then write code.

Question 39: What is Area?

Answer:
Area allows us to organize models, views and controllers into separate functional sections of the application.

Question 40: Can be use bundling and minification in ASP.NET MVC 3.

Answer:
Yes, by using the System.Web.Optimization class.

I think the next 20 questions are enough for the second day. Now in total we have 40 questions.

Please add your questions also in comments. This will help the community a lot.

Your comments and suggestions are always welcomed.